عیوب انکساری چشم به عیوبی گفته میشود که در سیستم اپتیکی چشم به وجود آمده و موجب میشود انکسار نور به طور طبیعی اتفاق نیفتد. در این صورت تصویر واضحی از اشیاء بر روی شبکیه تشکیل نمیشود. در نتیجه، اشیایی که خیلی دور یا نزدیک هستند تار به نظر میرسند.
عیوب انکساری چشم شامل نزدیک بینی،دوربینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی است. به این بیماریها ضعف چشم هم اطلاق میشود که معمولاً با مراجعه به مراکز چشم پزشکی و یا اپتومتری در تهران و شهرهای دیگر و تجویز عینک یا لنزهای تماسی قابل اصلاح است.
آزمایشهای مربوط به تشخیص عیوب انکساری میتوانند سایر مشکلات چشمی و همچنین احتمال نیاز افراد به اصلاح بینایی را تشخیص دهند. تست عیوب انکساری چشم که با تست بینایی نیز شناخته میشود معمولاً بخشی از یک معاینه استاندارد چشم است که به پزشک برای اندازه گیری دقیق نمره عینک یا لنزهای تماسی کمک میکند.
معرفی انواع عیوب انکساری چشم:
نزدیک بینی (myopia)
نزدیک بینی زمانی اتفاق میافتد که کره چشم بزرگتر و کشیده تر از اندازه طبیعی بوده و انحنای قرنیه زیاد باشد، این ویژگی باعث میشود اجسام دور تار به نظر برسند. این مشکل معمولا بین سنین ۶ تا ۱۴ سالگی شروع میشود. طبق بررسی های انجام شده کودکانی که در این سالها زمان بیشتری را در خارج از منزل میگذرانند کمتر به نزدیک بینی مبتلا میشوند. نزدیک بینی شدید یا نزدیک بینی بالا میتواند خطر سایر بیماریهای چشمی مانند جدا شدن شبکیه را افزایش دهد.
دوربینی (hyperopia)
دوربینی باعث میشود اشیاء نزدیک تار به نظر برسند. افرادی که دوربین هستند معمولاً با آن متولد میشوند. افراد مبتلا به دوربینی شدید ممکن است فقط اشیاء با فاصله بسیار زیاد را ببینند، ولی افراد با دوربینی خفیف میتوانند اشیاء در فاصله کمتری را نیز مشاهده کرده و روی آنها تمرکز کنند.
آستیگماتیسم
آستیگماتیسم میتواند اجسام دور و نزدیک را تار یا با اعوجاج نشان دهد. زمانی اتفاق میافتد که قرنیه یا عدسی شکلی متفاوت از حالت عادی داشته باشد، که باعث میشود نور هنگام ورود به چشم، خمیده شود. برخی از افراد مبتلا به آستیگماتیسم با آن متولد می شوند، اما بسیاری از افراد در کودکی یا بزرگسالی به آن مبتلا می شوند. افراد مبتلا به آستیگماتیسم اغلب دارای عیوب انکساری دیگری مانند نزدیک بینی یا دوربینی هم هستند.
پیرچشمی
پیرچشمی دیدن اشیاء را از نزدیک برای افراد میانسال و مسن سخت میکند. با افزایش سن، عدسی چشم شما سخت تر میشود که در نتیجه آن، تمرکز درست نور بر روی شبکیه متوقف خواهد شد. اکثر افراد با افزایش سن، معمولاً پس از ۴۵ سالگی، دچار پیرچشمی میشوند. بسیاری از افراد علاوه بر پیرچشمی، دیگر عیوب انکساری چشم را نیز تجربه میکنند.
در معاینه عیوب انکساری چشم چه اتفاقی می افتد؟
در طول معاینه برای آزمایش عیوب انکساری چشم در مرکز چشم پزشکی یا اپتومتری در تهرانپارس ، چشم پزشک یا اپتومتریست شما ممکن است آزمایشهای متعددی را برای مشخص کردن نوع خطای چشم شما استفاده کند. معمولا آنها برای این منظور از تست هایی مانند تست حدت بینایی، معاینه رتینوسکوپی و دستگاه اتورفرکتومتر استفاده میکنند.
تست حدت بینایی
آزمایش حدت بینایی توانایی هر چشم در مشاهده جزئیات و تمرکز کردن بر روی اشیاء نزدیک و دور را اندازه گیری میکند. برای این منظور اپتومتریست هر چشم را به صورت جداگانه بررسی میکند و در ادامه نیز هر دو چشم با هم بررسی میشوند. در این آزمایش معمولا از یک فاصله مشخص حروف بر روی نمودار به بیمار نشان داده میشوند و آخرین موردی که فرد میتواند بخواند یا جهت آن را تشخیص دهد به وضوح سطح بینایی او را نشان میدهد.
رتینوسکوپی
رتینوسکوپ شامل استفاده از یک ابزار دستی و کوچک به نام رتینوسکوپ است که توسط اپتومتریست پرتویی از نور را در داخل چشم بیمار پخش میکند. در حالی که اپتومتریست نور را به صورت افقی و عمودی بر روی هر چشم حرکت میدهد، میتواند حرکت نور منعکس شده از پشت چشم را مشاهده کند. به این ترتیب متخصص الگوهای بازتاب را از شبکیه مشاهده میکند که او را قادر میسازد تا نوع دقیق عیوب انکساری چشم را تعیین نماید.
دستگاه اتورفرکتومتر
از دستگاه اتورفرکتومتر برای بررسی سریعتر و راحتتر عیب انکساری چشمها استفاده میشود. و به سرعت نوع و میزان عیب انکساری چشمان شما مشخص میشود. البته لازم به ذکر است که در کنار این دستگاه انجام رتینوسکوپی به دلیل دقت بالاتر ضروری میباشد.
معاینه عیوب انکساری چشم چه چیزی را نشان می دهد؟
چشم پزشک یا اپتومتریست با انجام آزمایشات عیوب انکساری چشم نه تنها نوع مشکلات چشمی (آستیگماتیسم ، دوربینی، نزدیک بینی و پیرچشمی) را تشخیص میدهد بلکه میتواند نمره عینک و لنز تماسی بیمار را نیز مشخص کند. علاوه بر این، نتایج این آزمایش میتواند به تشخیص موارد زیر نیز کمک کند.
- (انسداد عروق شبکیه) شرایطی که رگ های خونی کوچک نزدیک شبکیه را مسدود میکند.
- (دژنراسیون ماکولا یا تباهی لکه زرد) یک بیماری مرتبط با افزایش سن که بینایی مرکزی را تحت تاثیر قرار میدهد.
- (جداشدگی شبکیه) زمانی که شبکیه از بقیه چشم جدا میشود.
- (رتینیت پیگمنتوزا) یک بیماری ژنتیکی که باعث آسیب شبکیه میشود.
چه کسی باید آزمایشهای انکسار را انجام دهد؟
آزمایشهای انکسار باید به طور منظم انجام شوند. افراد زیر ۶۰ سال که سالم هستند و مشکل بینایی قابل توجهی ندارند نیز باید هر دو سال یک بار برای معاینات چشمی به یک مرکز اپتومتری در تهران مراجعه کنند. همچنین وقتی کودک ۳ ساله شد، باید هر سال یا یک سال در میان آزمایش انکسار را انجام دهد.
فردی که در حال حاضر از عینک یا لنزهای اصلاحی استفاده میکند نیز باید هر یک تا دو سال یکبار آزمایش بینایی بدهد. زیرا چشمها تغییر میکنند و انجام آزمایشهای منظم به اپتومتریست کمک میکند تا یک نسخه جدید برای اصلاح بینایی بیمار تجویز کند.
بیماران مبتلا به دیابت باید هر سال آزمایش چشم انجام دهند. چرا که دیابت با طیف وسیعی از بیماریهای چشمی مانند گلوکوم و رتینوپاتی دیابتی مرتبط است. توجه داشته باشید افرادی که دیابت دارند نسبت به افراد دیگر بیشتر در معرض خطر نابینایی هستند، بنابراین انجام آزمایش منظم برای این گروه ضروری است.
افراد بالای ۶۰ سال یا افرادی که سابقه خانوادگی گلوکوم و سایر بیماریهای چشمی دارند نیز باید سالیانه آزمایش انکساری چشم بدهند. معاینات منظم چشم پزشک را از افزایش فشار در چشم شما آگاه میکند، بنابراین میتواند درمان را زودتر آغاز کند.
محل انجام معاینات عیوب انکساری چشم
اگر در دیدن اجسام از راه دور یا از نزدیک، مشکل دارید، باید به دنبال انجام آزمایش انکسار چشم باشید. برای تشخیص درست و تجویز عینک یا لنز میتوانید به اپتومتریست در مرکز اپتومتری آی پلاس ، یکی از مراکز برتر بینایی سنجی در تهرانپارس مراجعه کنید. این مرکز دارای بهترین و پیشرفته ترین تجهیزات تشخیصی نزدیک بینی، دوربینی، هایپرمتروپی و سایر عیوب انکساری چشم میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر همین امروز با ما تماس بگیرید.
نکته: “حتی اگر چشمهای سالمی هم داشته باشید. با بالا رفتن سن، ساختار و عملکرد چشم هایتان تغییر میکند. انجام آزمایشات منظم بینایی به شما کمک میکند تا جلوی از دست دادن تدریجی بینایی خود را بگیرید.”
مراجعه ی به موقع به مراکز بینایی سنجی در تهران و شهرهای دیگر، اپتومتریست ها را از وجود یا ایجاد تغییراتی در چشم های شما که در نتیجه بیماری ها یا شرایط خاص اتفاق افتاده اند آگاه می سازد. بیماری های چشمی مختلف ممکن است علائم ظاهری نداشته باشند و تا زمانی که آسیب قابل توجهی ایجاد نکنند قابل تشخیص هم نباشند. اما اپتومتریست ها و چشم پزشکان می توانند علائم اولیه این بیماری ها را در معاینات استاندارد چشم تشخیص دهند، که در نتیجه منجر به تشخیص زودتر و درمان سریع تر می شود و بینایی را تا حداکثر میزان حفظ میکند.
سخن پایانی
عیوب انکساری چشم اختلالات شایعی هستند که تأثیر بزرگی بر دید افراد دارند. این عیوب معمولاً به دلیل عدم تطابق مناسب بین اندازه چشم و قدرت انکسار لنز چشم ایجاد میشوند. عیوب انکساری شامل میوپی (کاهش نزدیکبینی)، هایپرپی (افزایش دوربینی) و آستیگماتیسم (تغییر شکل ناصحیح لنز چشم) هستند. این مشکلات با استفاده از عینک یا لنزهای تماسی تصحیح میشوند. در موارد شدیدتر، جراحی لیزری مانند لیزیک میتواند راهکاری مؤثر باشد. تشخیص و درمان مناسب این عیوب انکساری بهبود چشمی فرد را ایجاد میکند و کیفیت زندگی او را افزایش میدهد.
سوالات متداول عیوب انکساری چشم
عیوب انکساری چشم چیست؟
عیوب انکساری چشم مشکلاتی هستند که در انکسار نور ورودی به چشم ایجاد میشوند. این شامل میوپی (کاهش نزدیکبینی)، هایپرپی (افزایش دوربینی) و آستیگماتیسم (ناهمسانی شکل لنز چشم) میشود.
چگونه می توان عیوب انکساری چشم را تشخیص داد؟
برای تشخیص عیوب انکساری چشم، نیاز به انجام آزمون چشمی توسط یک چشمپزشک داریم. این آزمون شامل اندازهگیری دقیق دید و استفاده از ابزارهای اپتومتری میشود.
چگونه می توان عیوب انکساری چشم را درمان کرد؟
درمان عیوب انکساری چشم معمولاً با استفاده از عینک یا لنزهای تماسی انجام میشود. در موارد شدیدتر، جراحی لیزری مانند لیزیک میتواند راهکاری موثر باشد. تصحیح عیوب انکساری باعث بهبود دید و افزایش راحتی بینایی فرد میشود.