هر چند وقت یکبار نیاز به معاینه چشم داریم؟

بررسی‌ها نشان می‌دهند که در حال حاضر حداقل 2.2 میلیارد نفر در سراسر جهان دارای مشکلات بینایی هستند که حداقل یک میلیارد نفر از آنها دارای اختلال بینایی هستند که می‌توانسته از آن جلوگیری شود.

از این رو در این مقاله به طور دقیق درباره اهمیت معاینه چشم و اینکه هر چند وقت یک‌ بار باید برای ویزیت و چکاپ چشم اقدام کنیم صحبت کرده‌ایم. پس تا انتهای این مقاله با دیجی عینک همراه باشید تا برای همیشه نسبت به این موضوع آگاهی کامل بدست آورید.

 

چرا معاینه چشم اهمیت دارد؟)

دلایل اهمیت معاینه چشم

مهمترین دلایلی که باید معاینه چشم را در اولویت کارهایمان قرار دهیم، مواردی است که در ادامه در رابطه با آنها با شما صحبت خواهیم کرد. پس با دقت تمام آنها را مطالعه نمایید.

1- تشخیص و پیشگیری بیماری‌های چشمی

معاینه چشم به موقع توسط اپتومتریست یا چشم پزشک‌، در تشخیص به موقع شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مرواریدCataract  ، آب سیاه Glaucoma، ماکولوپاتی Maculopathy و شناسایی برخی اختلالات شبکیه چشم بسیار موثر است. زیرا با تشخیص زود هنگام این بیماری‌ها خیلی دقیق‌تر و البته راحت‌تر می‌توانیم برای درمان آنها اقدام کنیم و در بسیاری از موارد نیز آنها را کاملاً درمان خواهیم کرد.‌

می خواهید درباره اپتومتریست بیشتر بدانید ؟

مقاله اپتومتریست کیست را مطالعه نمایید.

۲- تشخیص نوع و مقدار ضعیفی چشم

قطعاً با انجام معاینه چشم می‌توانید نوع ضعیفی چشمانتان را تشخیص دهید. اینکه دچار نزدیک بینی Myopia، دور بینی Hyperopia، آستیگماتیسم و یا حتی موارد خاص دیگری مثل لوچی چشم یا استرابیسم  strabismus شده‌اید یا نه. انجام معاینه چشم به موقع باعث می‌شود که با استفاده از عینک طبی یا لنز تماسی مناسب، مشکلات بینایی شما کاملاً اصلاح شود.

3- تشخیص بیماری های سیستمیک و خاص

چشم‌ها می‌توانند نشانه‌های بیماری‌های سیستمیک مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماری‌های روماتولوژیکی و بیماری‌های عفونی را کاملا نشان دهند. معاینه چشم دقیق توسط پزشک متخصص می‌تواند مشکلات زود هنگام این بیماری‌ها را شناسایی کند تا ما نیز بتوانیم کاملاً به موقع آنها را درمان نماییم.

۴-  حفظ سلامت عمومی

معاینه چشم به موقع همانند زمانی که به پزشک عمومی مراجعه می‌کنیم، جزوی از اقدامات مورد نیاز جهت حفظ سلامت عمومی بدنمان است. چشم‌ها نیز جزو اصلی‌ترین اعضای بدن ما هستند و مراقبت از آنها بسیار اهمیت دارد. ولی متاسفانه عادت فراگیر و غلط عمومی باعث شده است تا آخرین عضوی که به فکر آن باشیم، چشمانمان باشد که این اشتباه بزرگ است.

چه مشکلاتی با معاینه چشم قابل تشخیص است؟

چه مشکلاتی با معاینه چشم قابل تشخیص است؟

مشکلاتی که اپتومتریست و چشم پزشک در هنگام معاینه چشم، آنها را شناسایی می‌کنند موارد زیر است:

  • دوربینی
  • نزدیک‌بینی
  • آستیگماتیسم
  • انحراف چشم یا استرابیسم
  • تنبلی‌چشم یا آمبلیوپی
  • آب مروارید یا کاتاراکت
  • آب سیاه یا گلوکوم
  • ماکولوپاتی
  • التهاب و اختلالات شبکیه

البته این موارد فقط برخی از مشکلات و بیماری‌های چشمی شایع در بین عموم مردم است.

8 علائمی که نیازمند مراجعه فوری به  اپتومتریست یا چشم پزشک هستند

همواره انجام معاینات منظم برای تشخیص اولین علائم بیماری چشم ضروری هستند اما در صورتی که با هر یک از علائم و نشانه های زیر مواجه شدید، لازم است تا در اسرع وقت به یک اپتومتریست یا چشم پزشک مراجعه کرده و دلیل این مشکل را پیگیری کنید. این نشانه ها عبارت است:

  • تاری دید

تغییرات ناگهانی در بینایی و تاری دید می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. اگر متوجه شدید که بینایی شما در حال تغییر است، انجام معاینه چشم برای بررسی وضعیت بینایی و چشم های شما ضروری است. همچنین به علائمی که باعث مشکل در تمرکز چشم می شوند توجه کنید به خصوص اگر علائم فقط یک چشم را تحت تأثیر قرار می دهند.

  • اختلالات بینایی

اختلالات ناگهانی در بینایی شما می تواند نشانه‌ای از مشکلات جدی چشم باشد که نیاز به درمان فوری دارند. به عنوان مثال می‌توان به انسداد در دید شما، جرقه های نور، لکه های سیاه، سایه های تاریک یا شناورها اشاره کرد. این علائم می‌توانند نشانه ای از سوراخ، پارگی یا جدا شدن شبکیه باشند که نیاز به درمان اورژانسی دارند.

 اگر دلیل جدی برای این اختلالات وجود داشته باشد، باید بدون تاخیر به متخصص مراجعه کنید. درمان در ۲۴ ساعت اول می تواند خطر از دست دادن بینایی شما را کاهش دهد.

  • دوبینی

برخی از مواقع، دوبینی می تواند با مشکلات جدی همراه باشد، به همین دلیل ضروری است که بدون معطلی چشمتان را معاینه کنید. به عنوان مثال، دوبینی می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل سلامتی بزرگ ‌تر، مانند مشکلات رگ های خونی در مغز یا سکته باشد.

  • چشم درد

اگر چشم های شما درد می کنند، این نشانه بالقوه یک بیماری زمینه‌ای است. به عنوان مثال، بیماری‌های جدی چشمی که باعث درد چشم می شوند می توانند تنها در چند روز منجر به از دست دادن دائمی بینایی شوند. بنابراین، صبر نکنید تا درد از بین برود. ضروری است که در اسرع وقت برای معاینه چشم اقدام کنید.

  • تغییر رنگ در نواحی سفید چشم

گاهی ممکن است رنگ سفید درون چشم به صورتی یا قرمز تغییر پیدا کند. این تغییر رنگ می تواند نشانه یک بیماری شدیدتر مانند عفونت یا آلرژی باشد. از این رو بروز این اتفاق نیازمند مراجعه فوری به پزشک است.

  • مشکل در رانندگی یا دید در شب

اگر متوجه شدید که دید شما در هنگام رانندگی در شب تغییر می‌کند، این یکی از اولین علائمی است که باید با اپتومتریست صحبت کنید. راه حل ممکن است به سادگی تهیه عینک یا لنزهای تماسی جدید باشد یا ممکن است علائم اولیه یک بیماری جدی تر چشمی مانند آب سیاه یا آب مروارید باشد.

  • حساسیت به نور

آیا وقتی در معرض نور قرار می گیرید چشم های شما شدید اذیت می شوند؟ اغلب، حساسیت به نور نشانه ای از وجود التهاب در داخل چشم است. برخی از بیماری های چشمی که باعث حساسیت به نور می شوند، می توانند منجر به زخم روی چشم شوند. بنابراین، ضروری است که فوراً به دنبال درمان باشید.

  • خشکی چشم

علائم مرتبط با خشکی چشم می تواند از ناراحتی خفیف تا مشکلات مزمنی که فعالیت های روزانه شما را مختل می کند متغیر باشد. خشکی چشم معمولاً نشانه سایر مشکلات زمینه ای مانند عوارض جانبی دارو یا آلرژی نیز می تواند باشد. یا ممکن است نیاز به تغییر در نحوه استفاده از لنز داشته باشید. اگر خشکی چشم مزمن را تجربه می کنید، لازم است که با یک چشم پزشک صحبت کنید.

مراحل معاینه چشم پزشکی

مراحل معاینه چشم پزشکی

مراحل معاینه چشم پزشکی بسته به نیازها و شرایط خاص هر فرد کاملاً متفاوت است. اما به طور کلی
معاینه چشم ، شامل مراحل زیر است:

  • سنجش حدت بینایی در فاصله ۳ تا ۶ متری برای دیدن چارت حروف
  • در نهایت تعیین نمره عینک
  • ارزیابی میزان واکنش مردمک چشم به نور
  • بررسی قسمت قدامی (جلوئی ) چشم
  • اندازه‌گیری فشار داخل چشم
  • بررسی قسمت خلفی و شبکیه
هر چند وقت یکبار باید معاینه چشم شویم؟

هر چند وقت یکبار باید معاینه چشم شویم؟

عادت کنید که برای حفظ سلامت چشم‌ها و تشخیص به موقع هر گونه بیماری یا مشکل چشمی، به طور منظم به اپتومتریست و در شرایط خاص، به چشم ‌پزشک مراجعه کنید.

البته، تعداد مراجعات و فاصله زمانی بین آنها، بستگی به وضعیت شما و سوابق پزشکی و میزان سلامت چشم شما دارد.در صورتی که مشکلات چشمی خاصی نداشته باشید و میزان بینایی و سلامت چشم‌هایتان هیچ تغییر قابل ملاحظه‌ای را نشان ندهد، معمولاً

برای بزرگسالان سالی یکبار یا هر دو سال یکبار
برای کودکان هر شش ماه یا یک سال یکبار

با این حال، در صورت بروز هر گونه مشکل یا تغییر در بینایی، ترشحات، قرمزی، درد یا هر نشانه دیگر نامطلوب، باید بلافاصله به چشم‌ پزشک مراجعه کنید.

همچنین، در صورت لزوم، پزشک معالج می‌تواند بر اساس شرایط و نیازهای خاص شما، فاصله زمانی بین مراجعات را کمتر یا بیشتر در نظر بگیرید.

تعداد دفعات معاینه چشم براساس سن

معاینه چشم معمولا بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول می‌کشد.
در حین معاینات، هیچگونه درد و ناراحتی را تجربه نمی‌کنید.
افراد زیر ۴۰ سال، بهتر است در بدترین حالت هر دو سال یک بار برای معاینه کامل چشم اقدام کنید.
افراد بین ۴۰ تا ۶۵ سال، به دلیل احتمال بروز مشکلات پیر چشمی باید سالی یک بار معاینه شوید.
افراد بیش از ۶۵ سال نیز بهتر است هر شش ماه یکبار این معاینات را انجام دهند.

سن

تعداد  دفعات معاینه چشم

زیر ۴۰ سال

هر ۲ سال یکبار

۴۰ تا ۶۵ سال

سالی یکبار

بیش از ۶۵ سال

هر ۶ ماه یکبار

افراد مبتلا به دیابت باید سالانه حداقل یک بار معاینات کامل چشم پزشکی را انجام دهند تا خدایی نکرده عوارض این بیماری، روی کیفیت دید چشم‌های آنها تاثیر منفی نگذارد.

بعضی از افراد که دارای برخی بیماری‌های سیستمیک یا بیماری چشمی خاصی هستند، باید نسبت به دیگر دفعات بیشتری برای معاینات چشم خود به مطب مراجعه کنند.

افرادیکه داروهای کورتون مصرف میکنند بهتر است سالانه معاینه چشم داشته باشند و نیز افرادیکه داروی کلروکین به علت بیماریهای روماتیسمی مصرف میکنند نیز هر شش ماه چشم های خود را معاینه کنند تا از عوارض چشمی این داروها در امان بمانند.

آیا کودکان نیز نیاز به معاینه چشم دارند؟

کودکان چند وقت یکبار معاینه چشم شوند؟

معاینه چشم برای کودکان بسیار مهم است. در واقع، مشکلات بینایی در کودکان به دلیل عدم توانایی آنها در بیان مشکلات بیناییشان دیرتر تشخیص داده می‌شود.

با معاینه چشم منظم و به موقع کودکمان می‌توانیم مشکلات چشمی‌اش را به خوبی تشخیص دهیم و درمان مناسب را برای آن آغاز نماییم. در ضمن، برخی از مشکلات چشمی مانند نزدیک ‌بینی و دوربینی در دوران کودکی آغاز می‌شوند و در صورت شناسایی زودهنگام، می‌توان از تداوم و تشدید آنها جلوگیری کرد.

به طور کلی، توصیه می‌شود که:

کودکان از سن ۳ تا ۵ سالگی به صورت منظم هر شش ماه مورد معاینه چشمی قرار گیرند. در صورت وجود هرگونه نشانه‌های ناراحت کننده چشمی مانند تاری دید، عدم تمرکز، خمیدگی سر، خواندن با مشکل یا شکایت از درد‌چشم، باید بلافاصله به اپتومتریست مراجعه نمایید تا مشخص شود که کودک شما تنبلی چشم نداشته باشد . همچنین، اگر کودک در خانواده سابقه بیماری چشمی دارد، معاینه چشمی باید در سنین زودتر آغاز شود.

از طرفی دیگر، بینایی نقش مهمی در فرایند یادگیری کودکان دارد و گاهی مشکلات بینایی در کودک سبب افت تحصیلی و اختلال در انجام تکالیف مدرسه خواهد شد. پس اگر کودک شما از نظر خواندن و یادگیری دروس مدرسه دچار مشکل است حتما جهت اطمینان از عدم وجود تنبلی چشم کودک خود به اپتومتریست مراجعه کنید.

بهترین زمان برای معاینه چشم نوزاد:

بنابر اعلام انجمن بینایی سنجی آمریکا (AOA) نوزادان باید اولین معاینه چشم خود را در ۶ ماهگی انجام دهند. به طور کلی توصیه می‌شود در صورت مشکوک‌بودن و یا سابقه خانوادگی مشکلات بینایی  از بدو تولد تا ۲ سالگی معاینات چشم به طور منظم انجام شوند